vipclinicist@gmail.com 0212 823 48 11 Hergün: 08.30-21.00

İletişim

endoskopi
Genel Cerrahi

Endoskopi

Endoskopi esnek, ince ve üzerinde fleksibl video kamera bulunan aletle  ağız yolundan girerek, mide, on iki parmak bağırsağı ve ince bağırsağın incelenmesi için yapılan işleme endoskopi denir.

Endoskopi ne için yapılır?

Endoskopi, genel cerrahi bölümümüz tarafından üst Sindirim sistemini etkileyen hastalıkları tedavi etmek, midede kronikleşen bulantı, çok sık kusma, kronikleşen karın ağrısı, yutmada çekilen güçlük ve gastrointestinal tarz kanamalar gibi sindirim problemlerine ve semptomlarına neyin yol açtığını görmek, anemi, kanama, enflamasyon, ishal veya sindirim sistemi kanserleri gibi hastalık ve durumlarına doku örnekleri (biyopsi) toplamak için endoskopi yapılır. İlaveten, endoskopi sindirim sistemindeki hasarları tedavi için, dar olan özofagusun genişletilmesi, ülser kanamalarının durdurulması, bir polipin kesilmesi, yabancı bir cismin çıkarılması için de uygulanmaktadır.

 

Endoskopi Prosedürleri Nelerdir?

Endoskopi prosedürleri, vücudun farklı bölgelerinde kullanılır. En yaygın endoskopi prosedürleri şunlardır:

  1. Üst Gastrointestinal Endoskopi: Bu prosedür, yemek borusu, mide ve oniki parmak bağırsağının görüntülenmesi için kullanılır. Bu prosedür, hazırlık için birkaç saat aç kalınması gerektirir.
  2. Kolonoskopi: Bu prosedür, kalın bağırsak ve rektumu görüntülemek için kullanılır. Bu prosedür öncesi özel bir diyet ve temizleme prosedürü uygulanır.
  3. Bronkoskopi: Bu prosedür, solunum yollarının görüntülenmesi için kullanılır. Bu prosedür, genellikle anestezi altında gerçekleştirilir.

 

Endoskopi öncesinde hazırlık nasıl yapılır?

Mide boş olmalıdır, bunun için uygulamadan en az 7-8 saat önce yeme içme sonlandırılmalıdır. Kan sulandırıcı ilaçlar doktora danışılıp alınmamalıdır. Kalp rahatsızlıkları, kalp pili, diyabet, alerjik reaksiyonlar, anemi ve yüksek tansiyon varsa doktora kesinlikle bildirilmelidir. Doktor, işlem öncesi bu rahatsızlıklara özel plan uygulayacaktır.

 

Endoskopi nasıl yapılır?

Endoskopi normal süresi 15-20 dakika sürer. Sedasyon ve anestezi altındaki uygulamada, gastroskop, hastanın ağzından dikkatli bir şekilde yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağına ulaşıltırılır. Uygulama sırasında boğaz kısmında biraz baskı hissedilebilir lakin yoğun ağrı olmaz. Gastroskopun rahat hareket etmesi için özofagus içine hava basıncı uygulanır. Bu uygulamayla sindirim sistemindeki anormal durumlar ekranda görülür. İşlemden sonra gastroskop ağızdan çıkartılır.

 

Endoskopi sonrası nelere dikkat edilmeli?

Uygulama sonrası hasta istediği zaman taburcu edilebilir. Kısa süreli olarak şişkinlik, gaz, boğazda az miktarda ağrı görülebilir. Bu semptomlar çok kısa sürecektir. İşlem sonrasında sedasyon veya anestezik ilaçların etkisinden dolayı araç sürülmemelidir. Gazlı içecekler, Alkol, sigara, kahve veya uyku ilaçları kullanılmamalıdır. Uygulama sonuçları kısa bir süre neticelenir.
Endoskopi işlemi kliniğimiz de ağrısız olarak yapılmaktadır.

 

etiketler: endoskopi, gastroskopi, endoskopi basaksehir, basaksehir gastroskopi, genel cerrahi, mide balonu

Randevu Alın!

    X
    Bilgin alın!
    Hemen Arayın